Τα λαχανικά είναι σημαντικά όπλα για την υγεία σου, το ξέρεις. Για την καρδιά, την πρόληψη των καρκίνων, τα εγκεφαλικά, τα προβλήματα όρασης και πολλά άλλα (μην αραδιάσουμε τώρα όλες τις παθήσεις της ιατρικής εγκυκλοπαίδειας).
Δεν έχει όμως σημασία μόνο πόσα λαχανικά τρως αλλά και πώς τα μαγειρεύεις, για να μην χάνουν τις πολύτιμες βιταμίνες, τις φυτοχημικές ουσίες και τα φλαβονοειδή τους.
Κάποια λαχανικά καλύτερα να τα μαγειρεύεις κάποια άλλα καλύτερα να τα τρως ωμά. Πάντως, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, τις περισσότερες φορές το (πολύ) βράσιμο καταστρέφει τα θρεπτικά τους στοιχεία. Δες για παράδειγμα:
Σπαράγγια

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και σε φυλλικό οξύ, το οποίο κάνει καλό στην υγεία αλλά είναι πολύ ευαίσθητο στη ζέστη. Μαγείρεψέ τα στον ατμό καλύτερα.
Αγκινάρες

Όπως και να τις μαγειρέψεις δεν θα χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.
Μπρόκολο

Είναι πολύ ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες, γι' αυτό καλύτερα να το μαγειρέψεις στον ατμό και όχι για πολλή ώρα.
Καρότα

Πολύτιμη πηγή βήτα-καροτίνης (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α) και πλούσια σε φυλλικό οξύ, που (είπαμε) είναι ευαίσθητο στη ζέστη. Αν και είναι πολύ νόστιμα και ωμά, καλύτερα να τα τρως ελαφρώς μαγειρεμένα, γιατί έτσι απορροφά ο οργανισμός σου καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Πράσινα φασόλια

Βραστά ή στον ατμό, όπως και να τα κάνεις, διατηρούν τις θρεπτικές τους ουσίες anyway.
Σπανάκι

Αν το μαγειρέψεις θα χάσει το 64% της βιταμίνης C που περιέχει. Φάτο καλύτερα ωμό στη σαλάτα.
Ντομάτες

Το μαγείρεμα τους κάνει καλό, γιατί η ζέστη διασπά τα τοιχώματά τους και απελευθερώνει το λυκοπένιο και τα άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν. Αν θέλεις να τις φας σώνει και καλά ωμές, βάλ' τους ελαιόλαδο: είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να απορροφήσει καλύτερα ο οργανισμός σου το λυκοπένιο.
Πηγή: The Huffington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου